Cremet ærtesuppe med rugbrødscrunch, ristet bacon og creme fraiche - lige til og det smager himmelsk!

Suppetid er for de fleste lig med efteråret, men flere supper herunder ærtesuppe er for mig ikke begrænset til efteråret. Det er selvfølgelig som med så meget andet en smagssag, men jeg synes suppen kan serveres kold særligt hvis den er lavet på friske ærter og ikke mindst at der bliver tilføjet et par dl. tør champagne.

Godt brød – er ikke uden betydning

Ærtesuppen blev ledsaget af en friskbagt rosmarinbrød med Himalaya salt og nok var brødet vellykket. Opskriften er nem og egentlig hurtigt rørt sammen, men jeg blev lidt utålmodig over den lange hævetid. Så skal du have nem aftensmad, er det ikke den opskrift på brød du skal kaste dig ud i.

Ærtesuppe med rugbrødscrunch

Ærtesuppe med rugbrødscrunch, ristet bacon og crème fraiche

Ærtesuppe – så simpelt

Selve opskriften på ærtesuppe er så simpel, men netop dette giver rig mulighed for variationer i fx toppings. Crunchen kan alternativt være ristede hasselnødder, mandler eller cashewnødder. Ærtesuppen kunne også serveres med et par smørstegte kammuslinger (½-1 minut på hver side), toppet med persillepesto eller persille-mynte pistou..

Ingredienser

  • 600 g Frosne eller friske ærter
  • 1-2 fed Hvidløg
  • 1 Løg
  • 3 tsk Tørret timian
  • 600 ml Grøntsagsbouillon
  • 2-3 spsk Olivenolie
  • 2 spsk Fløde
  • 1 skive Rugbrød
  • 1 tsk Tørret oregano
  • 1 tsk Tørret rosmarin
  • 1-2 spsk Creme fraiche
  • 2-3 spsk Hakket persille
  • 50 g Bacon i tern
  • Salt
  • Peber

Opskrift på rugbrødscrunch

  1. Skær rugbrød i små tern og kom dem i en plastikpose, sammen med 1 spsk olivenolie, oregano, rosmarin og lidt salt og peber.
  2. Ryst posen godt og kom herefter rugbrødscroutonerne på et stykke bagepapir.
  3. Bag rugbrødstykker ved 200 grader i 5-7 minutter til de er sprøde uden at være helt tørre.

Opskrift på ærtesuppe med rugbrødscrunch

  1. Rist baconternene sprøde på en pande.
  2. Skær løg og hvidløg i små stykker og kom dem i en gryde sammen med 1-2 spsk olivenolie. Steg dem i få minutter.
  3. Tilsæt ærter, timian og bouillon og lad det hele koge i 7-10 min.
  4. Brug en stavblender til at få en jævn og ensartet blandning. Når ærtesuppen er ensartet røres fløden i til konsistensen er så cremet, som du ønsker.
  5. Smag til med salt og peber.
  6. Pynt med rugbrødscrunch, persille og creme fraiche.

TIPS
Prøv med lidt parmesanchips. Riv parmesan ud på et stykke bagepapir og bag midt i ovnen ved 200 grader i 3-5 minutter. Lad parmesanchipsene blive gyldne. Tag dem ud og lad dem køle ned. Bræk parmesanflagen i stykker og drys dem udover ærtesuppen.