Birkesaft og birkeblade er længe blevet brugt i køkkenet – f.eks. som birkesirup, ren birkesaft eller friske, nyudsprungne birkeblade i salater m.m. Det er ikke så mærkeligt fordi birk indeholder xylitol, hvilket er et naturligt sødestof, der ligner og smager ligesom sukker. Xylitol er modsat sukker, bakteriehæmmende og modvirker huller i tænderne. Derudover er birken, særligt birkeblade, tidligere blevet brugt mod gigtsygdomme, hårtab og udslæt på huden, samt været en del af flere “forårskure” og “blodrensende” teblandinger. Birken bruges i dag næsten kun i vanddrivende præparater, og det antages at være kaliumforbindelserne og flavonoiderne, som giver birken den vanddrivende virkning. Derudover smager det godt, og det må unægteligt være vigtigt.

Der findes et væld af opskrifter på birkesnaps på nettet, men de fleste er lavet på birkeblade og få på birkegrene. Birketræet indeholder store mængder vand, hvorfor man bl.a. kan tappe birkesaft direkte fra træet. Den store mængde vand i træet gør også, at birkesnaps let kan blive en nærmest smagsløs sag. Derfor er denne lavet på birkerakler, plukket midt i april mens raklerne stadig er grønne, hårde og indeholder en masse pollen.

Hvis du nu sidder og tænker pollen allergi, så frygt ej. Den er testet på min kammerat, som generelt er noget rød om næsen i forårsmånederne. Han blev noget rød i hovedet inden aftenen var omme, men dette skyldtes næppe birkepollen – så den betragtes herfra som en allergivenlig snaps. Morsomhederne til side – jeg skal ikke gøre mig klog på om du kan tåle den eller ej såfremt du lider af pollen-allergi, men skulle du kaste dig ud i at prøve vil jeg meget gerne høre om eventuelle reaktioner på dette.

Birkesnaps - snaps på birkerakler

Birkesnaps – Lavet på birkerakler. Nu skal birkesnapsen bare trække i 3 uger.

Ingredienser

  • 1 Stor håndfuld birkerakler
  • 70 cl. Snaps el. smagsneutral vodka på mindst 40%

Opskrift på birkesnaps – snaps af birkerakler

  1. Pluk en god stor håndfuld birkerakler når de er grønne og helt hårde (typisk i slutningen af april, eller starten af maj måned)
  2. Kig dem efter for dyr og andet skidt, og kom dem herefter i et stort, renvasket glas med tætsluttende låg på mindst 1000 ml. (brug ikke glas fra sild og andre stærkt lugtende madvarer, da lugt og smag vil påvirke snapsen)
  3. Overhæld disse med klar snaps eller vodka, så de er dækket godt og lad dem stå og trække i 14 dage. Omryst og duft undervejs
  4. Efter 2 uger smages på snapsen, og hvis den er for sprittet kan den evt. trække en uge mere. Når trækketiden er ovre, filtreres birkesnapsen gennem et kaffefilter et par gange og kommes på en rengjort flaske eller karaffel med tætsluttende prop.
  5. Lad herefter birkesnapsen lagre i mindst 30 dage, gerne endnu længere så smagen rigtig sætter sig.

TIPS
Birkesaft smager ikke af så meget, men tag ikke fejl. Der er en del smag i birkeraklerne. Birkesnaps skal derfor fortyndes, men det kommer an på hvordan du kan lide den og selvfølgelig hvor stærk en birkesnaps du har lavet. Du må prøve dig lidt frem, men start med 1:2 eller 1:3. Fortynd IKKE birkesnapse-essensen før den skal drikkes, men lad den trække ufortyndet så længe, som det er muligt.

Birkeblade i salat
Skulle du nu have fået lyst til at krydre med birkeblade, så prøv en god håndfuld, nyudsprungne birkeblade i en god kartoffelsalat. Det kunne også være en melonsalat med f.eks. romainesalat, galiamelon, salt, peber og citronsaft samt en håndfuld nyplukkede, hakkede blade.