Så er efteråret kommet – nogen vil måske sige desværre. Jeg synes dog at efteråret er så hyggelig både med naturens flotte farver og det friske vejr. Efteråret er for mig også tiden hvor søndage med regn og blæst giver en ekstra anledning til at komme i køkkenet. Resultatet er eftermiddage med en god kande te og et lækkert stykke kage fx denne blommekage med søde efterårsblommer.

En af mine ynglings frugter på denne årstid er blommer, og mulighederne med efterårsfrugten grænser til det uendelige f.eks. sovs, kompot eller marmelade. Blommerne kommer i forskellige varianter, fra mørk og sød til lys og syrlig, så findes man med sikkerhed en til hver smag. Den blommekage er hurtigt lavet og bedst nydt i godt selskab.

Ingredienser til mørdej til blommekage

  • 250 g Hvedemel
  • 125 g Smør
  • 75 g Sukker
  • 1 Æg
  • 5-6 Blommer

Ingredienser “crumble” til toppen

  • 150 g Hvedemel
  • 75 g Smør
  • 75 g Sukker
  • 10 g Vaniljesukker
Blommekage med lækre efterårsblommer Mørdej til blommekage Blommekage Opskrift på blommekage


Opskrift på blommekage

  1. Kom alle ingredienserne til mørdejen i en skål og rør dejen grundigt sammen.
  2. Smør kageformen med lidt smør og læg herefter dejen i formen. Jeg brugte en springform denne gang, men man kan også bruge en tærteform. Hvis du bruger en tærteform skal du ikke bruge alt mørdejen og være opmærksom på at bunden ikke bliver for tyk.
  3. Vask blommerne grundigt og skær herefter blommerne i tynde både og fordel på oven på mørdejen.
  4. Kom alle ingrediernse til toppen i en skål og rør dem sammen.
  5. Pres blandningen sammen i din hånd og form krummer, som skal fordeles udover blommerne.
  6. Bages ved 200 grader i ca 25-35 minutter til blommekagen er gyldenbrun, som vist på billedet.

Blommekagen skal bages til toppen får en gyldenbrun farve og du kan teste om blommetærten er færdigt bagt ved at stikke en metalpind i kagen, kommer den “ren” ud – så er kagen klar.

Blommekage med crumble på toppen

TIPS
Dejligt at spise mens kagen stadig er lun med vaniljeis eller piskefløde. I stedet for blommer kan man selvfølgelig også bruge f.eks. æbler, kirsebær eller rabarber. Desuden kan man drysse lidt kanel og hakkede mandler over frugtstykkerne eller blande det i ingredienserne til toppen.

Lyst til at bage andre kager? Prøv evt. denne Rabarber-marengs tærte.