Brændenælder er super sunde og indeholder masser af jern, kalk og vitaminer. Flere jeg har serveret den for skal dog lige forholde sig til at det er brændenældesuppe, men herefter har suppen været godkendt. Lad derfor lige ungerne smage på den inden du afslører at det er havens ukrudt, som du har kogt suppe på.

Brændenælder indeholder et væld af vitaminer og mineraler, såsom jern, A- og C-vitamin, kisel (silicium) calcium (kalk), fosfor, kalium samt en anseelig mængde protein. Der er ligeledes et højt indhold af flavonoider i brændenælderne, som kan bekæmpe betændelsestilstande i kroppen f.eks. gigt. Det store indhold af jern kan virke forebyggende på blodmangel, og er derfor en fin måde at tilføre kroppen jern i naturlig form.

Mineralsammensætningen i brændenælder gør den basisk, den kan derfor med fordel bruges til brændenældesuppe eller i bagværk, da kornprordukter er syredannende. Den basiske virkning gør sig godt i kampen mod f.eks. urinsur gigt, eksem og halsbrand.

Til brændenældesuppe bruger man topskud og mindre blade. De vokser i grøftekanter, men pas på med at plukke ved meget trafikerede steder hvor de kan være forurenet med tungmetaller fra bilernes udstødning. Find i stedet brændenælder langs vandløb, i skov og krat eller i nærheden af kompostbunker, møddinger og hønsegårde, hvor der er meget kvælstof i jorden. Husk at bruge handsker indtil brændenælderne er kogt – herefter brænder de ikke længere.

Opskrift på brændenældesuppe

Brændenældesuppe toppet med forårsløg og bacon

Ingredienser

  • 150 g Friske topskud af brændenælder og små blade (4 serveringer, forret størrelse)
  • 200 g Bacon
  • 2 stk Løg
  • 200 g Kartofler
  • 6 dl Kyllingebouillon
  • 3 stk Forårsløg
  • Salt
  • Peber

Opskrift på brændenældesuppe med bacon og forårsløg

  1. Skær baconen i tern og rist dem sprøde i en gryde. Tag baconternene op af gryden, og kom dem på fedtsugende papir.
  2. Skræl kartoflerne og snit dem i små tern. Ordn løgene og snit dem fint. Kom herefter løg og kartoffeltern i gryden, og lad dem blive bløde uden at tage farve.
  3. Skyl brændenældeskudene grundigt, og kom dem i gryden. Hæld herefter kyllingebouillon eller vand i gryden.
  4. Bring brændenældesuppen i kog og lad den koge i 10 minutter.
  5. Blend brændenældesuppen grundigt igennem, og smag til med salt og peber.
  6. Hæld suppen i portionsskåle og top med bacon samt fintsnittet forårsløg.
brændenældesuppe opskrift-på-brændenældesuppe

TIPS
Brændenælder smager lidt som spinat, men er mere mild i smagen. Du kan derfor i stedet for brændenælder bruge spinat og få en velsmagende spinatsuppe.

Hvornår er det bedst at plukke brændenælder
Hvis du vil være sikker på, at din brændenældesuppe har et højt indhold af aktive stoffer, skal du plukke nælderne om foråret (april-maj), inden de går i blomst.

Fjern svien fra brændenælder
Hvis du er en fjummergøj og brænder dig på en brændenælde, så husk at planten indeholder sin egen modgift. Smør saften fra brændenældens stængel på huden, hvor du er blevet brændt. En alternativ version er dit eget spyt, som smøres på det brændte sted og herefter vil virke lindrende. Dette skyldes at spyt er basisk, forsøg med dette er bl.a. omtalt i DRs “Menneskeforsøg