Der findes så mange opskrifter på frikadeller, som der findes familier, og jeg gætter på de fleste mener, at netop deres mor laver de bedste frikadeller. Hvorledes denne opskrift på frikadeller er kommet til verden er jeg i tvivl om, men ideen om at bruge havregryn i stedet for mel kommer fra min far, og tilføjelsen af øl er et påfund fra egne eksperimenter.

Netop øl i frikadeller er en lidt anderledes eller usædvanlig ingrediens, men jeg synes det gør dem ekstra velsmagende. Øllet kan selvfølgelig udelades – brug da lidt ekstra mælk. Derudover har jeg i denne version af frikadeller valgt at bruge forårsløg, men porrer, gulerødder eller selleri kan bruges, som alternativ.

Ingredienser

  • 1000 g Hakket kalv og flæsk maks. 12% fedt.
  • 6 spsk. Hvedemel
  • 6 spsk. Grovvalsede havregryn
  • 3 stk Æg
  • 1 Stort løg
  • 3 dl. Mælk
  • 3 tsk. Salt
  • 1 tsk. Peber
  • 1 dl. Mørk øl
  • Smør til stegning

Opskrift på frikadeller med øl og forårsløg

  1. Ordn løget og snit det fint. Der er mange meninger om hvor fint det skal være, men er der børn i familien så snit dem hellere ekstra fint og lyv om deres tilstedeværelse.
  2. Bland derefter hakket kalv og flæsk med mel, løg, havregryn, krydderier og forårsløg med 2/3 del af mælken i en stor skål.
  3. Kom æg og øl i farsen og rør den godt sammen.
  4. Tilsæt resten af mælken lidt efter lidt, til farsen har en blød konsistens. Hvis den bliver for flydende tilføj da lidt flere havregryn.
  5. Lad farsen hvile i køleskabet i 30 min., gerne længere. Rør herefter farsen igennem med en ske.
  6. Varm en pande op ved jævn varme med en god klat smør. Form frikadellerne med en spiseske og håndfladen. Lav ikke frikadellerne for store da det kan være svært at få dem ordentligt stegt.
  7. Frikadellerne skal have en god mørk stegeskorpe. Vend dem gerne flere gange og tilføj mere smør, som du kommer igennem farsen.

TIPS
Farsen vinder meget på smagen hvis den lavet et par timer før frikadellerne steges. Således får krydderierne lov at trække ordentligt ud i farsen. Tilføj evt. lidt friskhakket chili for en mere spicy version.