Bouillon kræver dårligt nogen præsentation, men for de fleste kommer den i form af en bouillonterning eller pulver, og det er rigtig ærgerligt af flere årsager. Hvis det lød helligt var det ikke sådan ment, jeg bruger bestemt også en bouillonterning i maden, når tiden er knap. Bouillonterninger slår bare ikke hjemmelavet bouillon eller fond, og slet ikke når det kommer til indholdet af nærigsstoffer og vitaminer. Bouillon kogt fra bunden på ben og knogler er fyldt med mineraler som f.eks. calcium, fosfor, kalium og magnesium.

Hjemmelavet kyllingebouillon er i øvrigt en god måde at undgå madspild på, da det let kan laves på et kyllingeskrog – altså resterne efter du har serveret en ovnstegt lørdagskylling. Det eneste det kræver er grøntsager, lidt urter og tid. Din hjemmelavede kyllingebouillon – kogt på kyllingeskrog, kan herefter bruges til suppe, sovs, sammenkogte retter og meget andet.

Nok skal den koge en del timer, men bortset fra det er der nærmest intet arbejde i at lave hjemmelavet kyllingebouillon. Hvis du ikke har eksperimenteret med at koge fond eller bouillon før bliver du forbløffet over hvor meget saft, kraft og smag der er tilbage i kyllingeskroget, som ellers bare ville ende i skraldespanden.

Opskriften på kyllingebouillon er tænkt som en grundopskrift, du selv kan justere med chili, ingefær, koriander og meget andet afhængig af hvad du planlægger at bruge den til. Mange supper bliver endnu bedre hvis du i stedet for vand bruger hjemmelavet bouillon, f.eks. broccolisuppe og brændenældesuppe har jeg gode erfaringer med. Herunder en opskrift på hjemmelavet kyllingebouillon – kogt på kyllingeskrog, urter og masser af grøntsager.

Ingredienser

  • Skroget fra en hel kylling + Stegeskyen, skind og “alt” andet fra kyllingen (økologi er at foretrække)
  • 4 stk Gulerødder
  • 2 stk Rødløg
  • 3 stk Forårsløg
  • 3 fed Hvidløg
  • 4 cm Ingefær
  • 1 dl Æblecidereddike eller hvidvin
  • 3 liter Vand – Jeg skyllede fadet, som jeg havde stegt kyllingen i og fik på den måde det sidste stegesky med. Resten af de 3 liter var grøntsagsvandet fra grønne bønner og kartofler.
  • Frisk timian
  • Frisk rosmarin
  • 2 spsk Salt
  • Peber

Opskrift på kyllingebouillon kogt på kyllingeskrog

  1. Ordn alle grøntsagerne på de respektive måder, og snit dem herefter i mindre stykker. Kom hele balladen i en gryde med vand og æblecidereddike.
  2. Del kyllingeskroget i mindre stykker hvis muligt, og kom dem i gryden. Lad herefter gryden simre ved meget lav varme i minimum 6 timer – allerhelst til kød og knogler er kogt ned til nærmest ingenting.
  3. Mens bouillonen står og simrer kan du evt. toppe med vand, hvis kyllingeskroget ikke længere er dækket. Hvis du ønsker en mere kraftig bouillon eller fond kan du altid reducere den yderligere.
  4. Fjern skum fra toppen et par gange mens bouillonen koger. Du behøver ikke være hysterisk med det.
  5. Jeg sætter den gerne over efter aftensmaden, og lader den stå natten over. Når kyllingebouillonen er kogt færdig, sier du resterne af grøntsager og kylling fra, og hælder bouillonen tilbage i gryden. Her behøver du ikke være så grundig idet vi sier den en gang mere når vi har reduceret den lidt.
  6. Reducer nu din hjemmelavede bouillon til den har den ønskede styrke. Når den er reduceret fiskes eventuelle grøntsagsrester op med en lille si.
  7. Når bouillonen er afkølet lidt hæld da bouillonen på glas, i fryseposer eller isterningbakker – sidstnævnte er ideel hvis du ønsker at bruge den til sauce, men det er vigtigt den er reduceret meget således at den er kraftig. Ønsker du at bruge din hjemmelavede bouillon til suppe, bør du vælge et glas af passende størrelse i stedet.
  8. Når bouillonen er afkølet, lægger fedtet sig i et lag øverst og kan let fjernes med en ske hvis du ønsker dette.

TIPS
Når du smager på bouillonen mens den koger kan smagen, eller mere præcis styrken, godt snyde lidt – så reducer hellere lidt for meget end for lidt, eftersom du altid kan fortynde den lidt senere.

Sådan koges klar hønsebouillon
Hønsebouillonen ovenover bliver gylden i farven fordi den er kogt på tilberedt kylling. Hvis du i stedet ønsker en klar eller lysere hønsebouillon, skal du koge din bouillon på en rå kylling og resultatet bliver således en mere klar bouillon.

Hvis du ikke har tid til at koge din egen hønsebouillon
Hvis tiden er knap eller du ikke har ben og knogler nok til at koge bouillon på; gem dem da i fryseren, til du har samlet nok til at koge bouillonen på.