Julefrokosterne er så småt ved at være forbi, og skaden på lageret af kryddersnaps skal derfor vurderes. Lakridsrodssnapsen må efter den forsvundne mængde vurderes, som en succes, og skal selvfølgelig brygges igen. Jeg vil i år lave den tidligere således, at den kan trække endnu længere i håbet om at få en dyb og rund smag af lakridsrod.

Lakridsroden ligner til forveksling en nærmest ubrugelig lille pind, men tag ikke fejl, lakridsroden gemmer på masser af smag. Jeg husker min far engang fortalte, at han som barn sammen med sin bror købte lakridsrødder, som de så gik og tryggede på. Smagen er sød, lidt støvet og så selvfølgelig af lakrids.

I gamle dage var lakrids ikke slik, men medicin ofte brugt anti-inflammatorisk og til at behandle hormonelle ubalancer, lindre kløe og eksem samt til behandling af halsbrand, hoste og fordøjelsesbesvær. Når apotekeren skulle lave lakrids, kogte han en masse lakridsrod i en stor gryde i mange timer. Herefter siede han lakridsroden fra, og dampede lakridssuppen ind, indtil der kun var en tyk sort sirup af koncentreret og stærk lakrids tilbage i bunden af gryden. Lakridssaften blev herefter brugt til medicin mod førnævnte lidelser. Mere information om fordele ved lakridsrod kan findes her

Hvis du mangler en undskyldning til familien for at brygge endnu en snaps, så er det blot et medicinsk eksperiment på din vej mod en naturlig hostesaft til den kommende vinter.

Ingredienser

  • 6-8 stk Lakridsrødder
  • 70 cl Snaps el. smagsneutral vodka på mindst 40%
  • 1 tsk Økologisk citronskal
  • 1 stk Hel stjerne anis

Opskrift på lakridsrodssnaps med citron

  1. Bræk lakridsrødderne i mindre stykker. Hvis de er meget tykke, halver evt. stykkerne. Kom herefter lakridsrødderne i et stort, renvasket glas med tætsluttende låg på mindst 1200 ml. (brug ikke glas fra sild og andre stærkt lugtende madvarer, da lugt og smag vil påvirke snapsen)
  2. Tilsæt smagsneutrale snaps eller vodka, og lad herefter snapsen trække i en måned. Efter en måned smager du på lakridsrodssnapsen – den skulle gerne have en ren smag af lakrids, ej at forveksle med gajolshot eller lignende.
  3. Efter snapsen har trukket i en måned kun med lakridsrod, tilsættes stjerneanis og revet citronskal. Undgå det hvide på citronen, da dette giver en bitter smag. Lad herefter lakridsrodssnapsen trække i en uge og smag da på den igen. Hvis du synes den skal smage mere af citron og anis så lad den trække en uge mere.
  4. Når trækketiden er ovre filtreres snapsen gennem et kaffefilter et par gange, og kommes på rengjorte flasker med tætsluttende prop.
  5. Lad herefter din hjemmelavede lakridsrodssnaps lagre i mindst 30 dage, gerne meget længere da den som de fleste kryddersnaps vinder meget på smagen. Lakridsrodssnaps får en smuk, dyb mørkebrun farve – nærmest sort.
Lakridsrodssnaps opskrift Lakridsrodssnaps med citron

TIPS
I stedet for citron og stjerneanis kan appelsin og nelikker måske bruges. Dette er blot en strøtanke og er ikke forsøgt endnu.