Ravsnaps – aarhhh nu har jeg aldrig hørt mage. Det minder mest om et gammelt eventyr. Da jeg hørte om ravsnaps første gang må min meget skeptiske holdning have lyst ud af mig, men den unge dame virkede meget troværdig og blev ved at berette om dette bryllup hun havde været til, hvor der var blevet serveret ravsnaps. Ydermere påstod hun at den ovenikøbet smagte godt og det måtte jeg altså brygge. Aftalen blev derfor at jeg kastede mig ud i at brygge ravsnaps, og hun så til gengæld hjalp med maden til den kommende julefrokost.

Første udfordring kom morgenen efter denne famøse middag – stadig overbevist om at det ville blive en tynd balje snaps, så ville den unægtelig blive tyndere uden rav og hvor pokker finder man rav hvis man da ikke skal rive sin mormors gamle halskæde i stykker? Da jeg ikke fandt at snapseproduktionen var grundlag nok hertil, var gode råd dyre. Jeg endte med at finde en naturvejleder ved navn Gert Ravn fra Oksbøl på vestkysten af Jylland, som mod en lille betaling ville sende mig den mængde rav, som jeg skulle bruge.

Inden længe stod dette lille Weck glas med rav og klar Brøndum og trak i det mørkeste hjørne af mit klædeskab. Opskriften er lige til og er noget alle bjesk bryggere kan finde ud af – nye så vel som erfarne, men opskriften på ravsnaps og fremgangsmåden er alligevel beskrevet under billedet.

Nu flere måneder efter må jeg jo æde min gamle hat for at blive i de nostalgiske termer; rav formår at påvirke snapsen, hvor mærkeligt det end må lyde. Jeg glæder mig nu til at se hvor meget den ændrer sig inden den før omtalte julefrokost. Det er ikke ualmindeligt at kryddersnaps bliver bedre ved lagring, fordi smagen får lov at sætte sig m.m. Om ravsnapsen smagte af noget fordi jeg havde været så heldig at få et par ravstykker med gevinst i form af en myre eller et insekt vides ikke, og jeg er ikke helt sikker på om jeg vil vide det. Min bedømmelse af ravsnapsen vil jeg vente med til den har hvilet lidt længere.

Ravsnaps – smukt ser det ud.

Ingredienser

  • 25 g Rav i små stykker
  • ¼ l Snaps el. smagsneutral vodka på mindst 40%

Opskrift på ravsnaps

  1. Skyl ravstykkerne 2-3 gange i vand og tør dem i et rent viskestykke.
  2. Kom dem herefter i et mindre renvasket glas med tætsluttende låg på mindst 500 ml. (brug ikke glas fra sild og andre stærkt lugtende madvarer, da lugt og smag vil påvirke snapsen)
  3. Lad ravsnapsen trække mørkt i 8 uger, og ryst evt. glasset en gang om ugen.
  4. Efter 8 uger smages på snapsen, og hvis den er for sprittet kan den evt. trække 1 til 2 uger mere (vær opmærksom på at den skal fortyndes). Når trækketiden er ovre filtreres ravsnapsen gennem et kaffefilter et par gange, og kommes på en rengjort flaske med tætsluttende prop.
  5. Herefter kan ravsnapse-essensen lagre så længe du ønsker. En til to uger inden servering bør den fortyndes i forholdet 1:3 med vodka eller smagsneutral snaps- efter fortyndningen lad den da hvile lidt så smagen sætter sig.
Ravsnaps - snaps på rav opskrift på ravsnaps Ravsnaps - snaps på rav

TIPS
Fortynd IKKE ravsnapse-essensen før den skal drikkes, men lad den lagre ufortyndet så længe, som det er muligt. Efter den er fortyndet lad den da hvile 2-4 uger inden den nydes, for at smagen sætter sig i den nytilførte snaps.

Ravstykker som har været anvendt til at lave ravsnapsen kan sagtens genbruges 8-10 gange, men der skal suppleres med nye stykker for, at den anvendte mængde på 25 gram bibeholdes.