Relish, Curd og Chutney - Hvad pokker er hvad og hvordan laves det?

Relish, curd og chutney er tre betegnelser på condiments, der bruges lidt i flæng, men hvad er egentlig forskellen? Har du nogensinde tænkt over dette, når du ved en given lejlighed har fået serveret et af disse condimenter? Forskellen er større end man umiddelbart skulle tro. Jeg har selv ofte tænkt på det, og derfor dette indlæg med en gennemgang af hvad relish, curd og chutney er, og ikke mindst hvad de ofte bruges til.

Americans can eat garbage, provided you sprinkle it liberally with ketchup, mustard, chili sauce, Tabasco sauce, cayenne pepper, or any other condiment which destroys the original flavor of the dish.
Henry Miller, Amerikansk forfatter

Et lidt flabet citat af den amerikanske forfatter Henry Miller, som må siges at passe i store træk. Synes nu ikke det isoleret set kun gælder amerikanere, men nærmere store dele af den vestlige verden.

Condiment
Condiment er en fællesbetegnelse for krydret tilbehør til mad. Betegnelsen dækker over helt almindelige hverdagsting som f.eks. sennep, ketchup, balsamico, engelsk sauce, chilisauce og alt mulig andet. Fællesnævneren for condiments er, at de fremhæver retten eller tilfører maden ekstra smag, f.eks. stærkt, surt, sødt.

Condiments har generelt lang holdbarhed, fordi de ofte er konserveret, henkogt og tilsat f.eks. eddike, salt eller sukker. Når de er åbnet, er holdbarheden som med så meget andet mad kortere, og de skal opbevares i køleskab af hensyn til holdbarheden, men også for at bevare smagsnuancerne bedst muligt. Du kan finde forskellige opskrifter på hjemmelavede condiments her; opskrifter på condiments

Relish
Den bedste oversættelse er “pikant dressing”, men der er ikke en eksakt definition og ofte bruges relish og chutney i flæng om det samme. Relish er finthakkede grøntsager og frugter, typisk syltede eller tilført syrlighed f.eks. med vineddike eller balsamico. Relish indeholder generelt ikke eller meget lidt sukker. Billige producenter af relish tilsætter ofte mere sukker til deres produkter, da dette er en billig konserveringsmetode. Dette gør at grænsen mellem færdigproduceret chutney og relish kan være lidt svær at identificere.

En sidste forskel mellem relish og chutney er også, at relish er finthakket og ikke koges eller mørnes så meget som chutney. Flere relish er lavet som grov relish og frugten/grøntsagerne er nærmest helt rå – kun kogt ganske lidt.

Relish bruges ofte som tilbehør til koldt eller lunt kød, gratin, stegt fisk og ost. Et super godt alternativ til ketchup er Tomat-løg relish, som er nemt at lave og giver f.eks. dine hotdogs en ny dimension.

The Oxford English Dictionary definerer relish på følgende måde:

orig. U.S. A piquant or spicy condiment eaten with food to add flavour; spec. a sauce made of chopped pickled vegetables.
The Oxford English Dictionary

Curd
Curd kan bedst betegnes, som en frugtcreme der har sin oprindelse i England. Curd fremstilles på æg, smør og så selvfølgelig frugt. Den klassiske smag er citron, som bruges i lemoncurd, men curd findes i et væld af varianter, f.eks. appelsin, lime, ingefær, passionsfrugt, og ikke mindst alverdens blandinger af forskellige frugter.

Curd bruges på samme måde som marmelade. Englænderne bruger det ofte på ristet toast serveret til teen. Man kan også med fordel bruge curd i kager og dessert f.eks. som kagecreme. Konsistensen er god og blød – smagen mere intens end marmelade.

Chutney
Chutney kommer oprindeligt af “chat in” et indisk / engelsk udtryk, som egentlig betyder stærkt krydret. Chutney består af grofthakket frugt, krydderier, sukker og vineddike. Det hele koges sammen til en tyktflydende creme. Mange chutnies er ret stærkt krydret og ofte meget søde. Sødmen forstærker i sig selv den krydrede smag, og også smagen i den ret, som den tilsættes. Chutnies baseres næsten altid på frugt, f.eks. mango, blomme, æble, fersken eller lime. Det kunne også være blandinger af frugt og grønt f.eks. æble og tomat chutney, ingefær-mynte chutney eller æble-lime chutney med koriander.

Oprindeligt brugte man chutney i det indiske karry køkken, som tilbehør til f.eks. let krydrede karry retter. I dag bruger man også typisk chutney som tilbehør til stegt kød, fisk, pølser og ost. Du kan finde en opskrift på hjemmelavet chutney her; opskrifter på chutney og relish

The Oxford English Dictionary definerer chutney på følgende måde:

A strong hot relish or condiment compounded of ripe fruits, acids, or sour herbs, and flavoured with chillies, spices, etc.
The Oxford English Dictionary

Så nu har vi det grundlæggende på plads for, hvad er hvad når det kommer til relish, curd og chutney – dermed er der blot tilbage at gå i krig i køkkenet.

God fornøjelse

Ps. En omfattende liste af condiments fordelt på nationalitet kan findes på Wikipedia