Æblesnaps - en rigtig forårssnaps på æbleblomster

Foråret er endelig kommet og æbletræerne står i fuldt flor. Det betyder at den hjemmelavede snaps på æbleblomster skal sættes over. Æblesnaps kan laves på flere måder, men jeg finder det altid lidt morsomt at kunne servere en snaps, som er lavet på æbleblomster og en på selve æblefrugten. Dette giver muligheden for at dine gæster kan vælge, og ikke mindst sammenligne smagen – hvilket jeg personligt finder lidt underholdende.

Nogle ville fejlagtig kalde æblesnaps for Calvados, men det er med Calvados, som med så mange andre gode ting, f.eks. Champagne og Feta, der er meget restriktive regler for fremstillingen, som umuliggør produktionen af Calvados udenfor Frankrig. Ligesom Skotsk whisky per definition skal være distileret og produceret i Skotland, samt en lang række andre restriktioner for at kunne markedsføres som skotsk whisky, dette kan du læse mere om i artiklen her; Scotch whisky knowledge. At vi ikke kan kalde det Calvados gør ikke, at vi ikke kan lave vores egen simultane version, eftersom Calvados slet og ret er Eau-de-vie de Pomme, eller på dansk æblebrændevin fra distriktet Calvados i Normandiet og deraf også navnet. Ligesom Limfjorden i øvrigt har sin snapserute, har Pays d’Auge-området i Normandiet sin “Route du Cidre”.

Destillation af alkohol er forbudt i Danmark, medmindre man er en registreret virksomhed og betaler afgift til staten. Så skal man fremstille Eau-de-vie de Pomme, må man lade sig registrere eller tage til takke med at tilsætte smag til allerede produceret aqua vitae (brændevin), som forklaret i opskriften på æblesnaps herunder.

Ingredienser

  • 70 cl Snaps eller vodka på mindst 40%
  • 1 God håndfuld æbleblomster (helst nyudsprungne)

Opskrift på snaps på æbleblomster

  1. Kig æbleblomsterne grundigt efter for myrer, edderkopper og andet skidt. Skyl ikke blomsterne, da dette gør at de mister en del af smagen.
  2. Kom æbleblomsterne i et rent glas med tætsluttende låg på mindst 800 ml. (brug ikke glas fra sild og andre stærkt lugtende madvarer, da lugt og smag vil påvirke snapsen)
  3. Tilsæt brændevinen og luk låget tæt. Lad nu det hele stå 2 – 4 uger.
  4. Ryst gerne glasset et par gange om ugen – efter 2 uger påbegyndes smagningen.
  5. Trækningen er færdig når du rammer en smag du kan lide. Fjern da æbleblomsterne fra snapsen, og lad den hvile i mindst 2 uger før den nydes.

TIPS
Æblesnapsen bliver kun bedre af at hvile/lagre i land tid.

Æblemost og æblevin er gamle og velkendte midler i husapoteket, om dette er opfundet af en æblevins-fanatiker som ønskede en mere sofistikeret undskyldning for at tage sig en ekstra dram, vides ikke. Udover den særlige plads som æblet har i biblen da Eva fristede Adam til at spise af kundskabens træ, har der været en tro på at æblet gav evigt liv. Æblet er også i tidens løb blevet brugt som et af de utallige midler der skulle fremme elskovslysten.