Spaghetti Bolognese eller pasta med kødsovs som retten kaldes i folkemunde, fejlagtigt ville flere nok mene. Nogen ville sågar mene, at opskriften herunder på spaghetti bolognese slet ikke skulle laves sådan for at kunne kaldes spaghetti bolognese. Så før vi kaster os ud i kokkeriet så lad os få det på plads, at der findes mindst ligeså mange måder at lave denne ret på, som der findes ???, og ingen af dem er forkert.

Oprindeligt kommer retten spaghetti bolognese fra Bologna, nærmere betegnet Emilia-Romagna-regionen i Norditalien. Jeg er sikker på, at selv her er meningerne om hvorledes retten bør laves delte. Fxcuisine har en lidt mere avanceret version end denne opskrift på pasta bolognese, som du kan finde her; FXCuisine.

I pasta bolognese “il modello sofisticato” på FXCuisine bruges kyllingelever. Dette er udeladt eller delvist erstattet med hjemmelavet kyllingebouillon. Det er ikke fordi jeg har hverken fobi for lever eller et svært barndomstraume, som jeg kæmper med, men jeg ønskede at opskriften på spaghetti bolognese kun indeholdt ingredienser, som var til at finde relativt nemt og enkelt i dit lokale supermarkedet. Desuden antager jeg at hvis du planlagde at benytte kyllingelever i din spaghetti bolognese, og i øvrigt kendte til netop kyllingelevers retmæssige plads i denne italienske egnsret, så har du ikke brug for min hjælp til at forbedre din spaghetti bolognese.

Opskrift på Spaghetti bolognese og kødsovs

Spaghetti Bolognese eller pasta med kødsovs – kært barn har mange navne

Listen af ingredienser til spaghetti bolognese er lang, men flere ting kan udelades, f.eks. behøver du ikke alle de friske krydderurter, men da jeg ikke kan få nok er de på indkøbslisten. Når du nu kigger ned over listen og i slutningen ser ansjoser… Så tøv en kende og træk vejret inden du finder et væld af argumenter frem for at forklare, at ansjoser er ulækre* og ikke hører til i spaghetti bolognese.

Har du prøvet? Hvis ikke du har prøvet spaghetti bolognese med ansjoser – så lad os tage diskussionen når du har sat dig udover din fiske-forskrækkelse eller groet hår på brystet og de andre steder. Steder som typisk rammes samtidigt med at din stemme påvirkes i en sådan grad, at selv ikke dine forældre kan genkende den, når du ringer for at sige du bliver forsinket, fordi din “cykel er punkteret”.

Prøv det nu lige af. Det er ikke mængder, som udfordrer de europæiske fiskekvoter, der tales om, og desuden tvivler jeg på, at du ville kunne identificere smagen af ansjoser – hvis du ikke vidste de var i retten.

Ingredienser

  • 500 g Hakkekød
  • 200 g Bacon / Pancetta
  • 2 stk Løg
  • 3 stk Gulerod
  • 2 stængler Blegselleri
  • 3 fed Hvidløg
  • 3 dl Rødvin
  • 1 Håndfuld frisk timian, basilikum, oregano og rosmarin
  • 4 stk Laurbærblade
  • 2 stk Ansjoser <-- HUSK
  • 3 dl Bouillon
  • 1 ds Hakkede el. Flåede tomater
  • Pasta penne eller spaghetti Hvis du er helt kylhydrat-hysterisk fuldkorn el. grønne bønner
  • Salt, Peber, Muskatnød, Parmesan og Olivenolie

Opskrift på spaghetti bolognese

  1. Snit gulerødder, løg og blegselleri fint. Svits løgene på en stor pande med lidt smør og olivenolie. Når løgene begynder at blive klare, tilføj da gulerødder og blegselleri.
  2. Skub løg, selleri og gulerødder til side på panden og steg baconen. Baconen skal blot ristes let, den skal ikke blive sprød. Skub ligeledes baconen til side på panden, og steg nu hakkekødet til det får farve – gør det evt. af flere omgange. Når du er færdig kom det hele i en gryde, og sørg gerne for at al saften fra kød og grøntsager kommer med.
  3. Kom laurbærblade, hakkede tomater, ansjoser, kyllingebouillon og rødvin i gryden.
  4. Ordn hvidløg og krydderurter – snit begge dele fint. Kom urter, revet muskatnød og hvidløg i gryden, og lad nu det hele simre i en 2 timers tid under låg.
  5. Smag på bolognesen og tilføj flere krydderurter, salt og peber efter behov. Riv evt. lidt parmesanost i gryden.
  6. Kog pastaen al dente, og anret den i portionskåle. Kom et par skefulde bolognese ud i midten af tallerkenen – pynt med basilikum og revet parmesan.

TIPS
Hvis du vil kæle ekstra meget for din pasta med kødsovs/ spaghetti bolognese så åbner du dåsen med hakkede tomater, og hælder dem i en skål om morgenen. Så tilsætter du 2 fed knust hvidløg, og en håndfuld blandede krydderurter fra listen – groft hakkede. Herefter lader du det stå i køleskabet til det aftensmaden skal laves. På den måde giver du krydderierne lov til, at trække endnu mere ud i tomaterne, og dermed i kødsovsen bolognese’n.

Rødvin til spaghetti bolognese?
Spaghetti bolognese eller pasta bolognese, er en relativ fyldig ret, og den matches godt af fyldige, mørke vine med høj frugtsyre og en vis sødme. Vinvalget kan fint være italiensk vin, men jeg mener bestemt ikke det er et krav.

A trip down memory lane
* Voksne mennesker kalder ikke mad for ulækkert, medmindre det er fordærvet – det lærte jeg i hvert fald som barn. Husker tydeligt fra min barndom, hvis jeg fik brugt ordet ulækkert om maden, at min far kiggede tålmodigt på mig og sagde; “Det hedder at du ikke bryder dig om det”, eller på anden diplomatisk måde fik påpeget mit fejlagtige sprogbrug.