I forbindelse med det nærtstående folketingsvalg 2015, som “uden at der skal gå politik i køkkenet”, godt må have lidt indflydelse på menuen til netop en valgaften. Stegt flæsk med et moderne twist er derfor ideen.

Valgflæsk ville nogen måske kalde det, men begrebet valgflæsk referer ikke til retten, derimod til de generøse løfter, som politikerne slynger om sig under valgkampen. Valgflæsk har ofte karakter af populisme – hvor politikerne til enhver tid forsøger at gøre det, der er mest populært i det jævne folks verdensbillede.

Begrebet valgflæsk stammer fra den danske digter L.C. Nielsens (1871-1930) digtsamling “Mit Land” fra 1898, hvori digteren rettede sin revolutionære tone mod en tilstand af politisk og åndelig forsumpning, der for L.C. Nielsen karakteriserede samtiden.

Nu lokkes der med løfter
Nu angles der med Ord
Og Valgflæsket skæres for
Ved folkets Bord

L.C. Nielsen blev i 1908 slået til Ridder af Dannebrog, men dette, hans udgivelser samt hans turbulente liv kan du læse mere om her; L.C. Nielsen. En lille intro om begrebet valgflæsk, som jeg synes er meget sjov at kende på netop en valgaften. Nu til opskriften på stegt flæsk eller valgflæsk, som vi skal sætte tænderne i alt imens folkets stemmer tælles op og Danmarks næste statsminister udpeges.

Stegt flæsk; Alternativ version med æble-chutney og syltede rødløg

Ingredienser

  • 20 stk. Tyndtskårne skiver stegeflæsk (5 stk pr. servering)
  • 5 stk. Friske syrlige æbler f.eks. belle de boskoop
  • ½ dl Rørsukker
  • 2 spsk. Smør
  • 1 bundt Frisk koriander
  • 1 stk. Limefrugt
  • ½ tsk. Knuste korianderfrø
  • Salt
  • Peber

Opskrift på Stegt flæsk med æble-koriander chutney

  1. Dup skiverne af flæsk tørre med et par stykker køkkenrulle og krydr dem med peber og salt.
  2. Steg skiverne i ovnen ved at lægge dem på rist over bradepande med vand og stil dem i kold ovn. Tænd på 250 grader.
  3. Lad dem stege i 25-35 minutter, til de er gyldne og sprøde. Vend dem evt. under vejs Pas på, at alt fedt samles op i bradepanden og kasseres, ellers kan der gå ild i det gamle fedt ved meget høj varme.
  4. Lad de stegte stykekr flæsk dryppe af på køkkenrulle eller andet fedtsugende papir.
  5. Skræl æblerne, mens flæsket er i ovnen.
  6. Skær et par æble i store stykke og resten i mindre stykker og steg med på panden med sukker og smør, til de bliver bløde, men ikke helt mosede.
  7. Tilsæt limesaft og krydderier og drys med frisk koriander og lad den trække til servering.
  8. Server den stegte flæsk f.eks. på lækkert rugbrød med æble-chutney og syltede rødløg, som på billedet.

TIPS
Hvis det passer sig til din servering kan æble chutney’en laves nogle timer før således den kan trække og korianderen for lov at trække ud i chutney’en